2015 m. birželio 2 d., antradienis

Štai koks netikėtas pasivaikščiojimo radinys!



Šeima: Baravykiniai » Gentis: Raudonviršis »» Stambus, mėsingas, kartais užauga didesnis nei 20 cm. skersmens, išsiskiria plaušiuotu ilgu kotu, augantis tik po beržais, su jais sudarydamas mikorizę.
Kepurėlė: 3-15 skersmens, jos paviršius pilkai rudas, kartais tamsiai rudas iki juodos spalvos, drėgnose augimvietėse baltas.
http://old.gaspadine.lt/pics/ing_304_1202479986_tv6ziv.jpgVamzdeliai: Apatinė kepurėlės pusė jaunų balta, senesnių pilka ir pilkai ruda.
Kotas: 5-15 cm. ilgio, 1-3 cm. skersmens, baltas, apšepęs pilkais, rudais ir net juodais plaušais.
Trama (mėsa): balta, perlaužta tamsėja, iš pradžių pasidaro pilka, vėliau juoduoja. Jaunų kepurėlių mėsa standi, senesnių minkšta ir senų ištižusi.
Sporos: žalsvai rudos.
Augimas: Auga nuo gegužės iki spalio mėn. beržynuose ir mišriuose su beržais miškuose, ypač jaunuose miškeliuose. Tai labai dažnas ir visiems gerai žinomas grybas.
Sinonimai: Lepšė, težiukas, paberžis, lepšis, miškinukas, miškinis.
Niam niam (vartojimas): Tinka valgyti žvieži, džiovinti ir marinuoti. Senesni grybai tiktų sultims gaminti. Išvirti būna slidūs ir glitnūs. Nors apskritai maistui vartotini jauni, nes senesni ištęžta.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą