2015 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Sveiki dantukai




NAUDINGI PATARIMAI TĖVELIAMS

 Jei įmanoma, pirmą kartą apsilankykite pas gydytoją odontologą tuomet, kai vaikučiui išdygo pirmasis dantukas. Gydytojas padės Jums išmokti valyti pirmuosius dantukus ir taip pradėsite pamažu pratinti vaiką prie odontologo kabineto aplinkos ir gydytojo.
Vėliau būtų geriausiai, jei pas gydytoją odontologą lankytumėtės profilaktiškai kas pusę metų. Visų pirma, taip bus išvengta netikėtų dantų skausmų ir vaikas neturės neigiamų prisiminimų apie dantų gydymą. Be to, bus sukurtas vaiko ir gydytojo ryšys, kuris padeda sukurti teigiamą atmosferą vaikui nemalonioje medicinėje aplinkoje.
Prieš eidami pas gydytoją odontologą, nenuteikinėkite vaiko, kad jam neskaudės ar kad jam „nieko nedarys“. Tai vienos dažniausiai daromų tėvelių klaidų. Kai vaikas ateina nusiteikęs neišsižioti, nes „jam nieko nedarys“, jis ir neišsižioja. Kai jis mano, kad jam neskaudės ir jam suskausta, jis išsigąsta ir nustoja bendradarbiauti. Leiskite gydytojui odontologui bendrauti su Jūsų vaiku ir Jums nereikės jam meluoti ar pasakoti nebūtų dalykų.


Keletas patarimų kaip tai daryti:

1. Duokite mažyliui pažaisti spalvotais dantų šepetėliais – jis šepetėlį ims laikyti vienu savo žaislų ir nevengs jo ateityje.

2. 3-4 metų vaikui leiskite pačiam išsirinkti šepetuką, pastą (aišku, pasiūlydami tik kokybiškas priemones) ar net kėdutę, veidrodėlį, kad jis galėtų pasilypėti ir, valydamas dantis, matyti save ir savo judesius. Geriausias šepetėlis – minkšta suapvalinta galvute.

3. Jeigu vaikas mėgsta, kad prieš miegą jam tėvai dainuotų dainelę, skaitytų pasaką, tai darykite tik po to, kai vaikas išsivalo dantis.

4. Nupieškite linksmą lentelę, joje sužymėkite, ką vaikas turi atlikti per dieną. Kai vaikas įvykdo, kas jam buvo skirta, tegul apibrėžia tai spalvotu pieštuku. Tarp užduočių – ir dantukų valymas.

5. Valykitės dantis kartu su vaiku. Jis pamatys, kaip tai svarbu tėvams ir kaip taisyklingai valyti dantis. Tėvų mėgdžiojimas labai svarbus 7-8 metų vaikams.

6. Kartu su vaiku „išvalykite dantis“ mylimam jo žaislui – taip vaikas įgaus praktinių įgūdžių ir bus skatinamas rūpintis ir savo dantukais.

7. Jeigu vaikai žaidžia mokyklą, įsitraukite į žaidimą ir pasiūlykite dantų valymo pamokėlę, kurioje dantų valymas būtų vertinamas tam tikra balų sistema. Surinkęs tam tikrą balų sumą vaikas pasirenka pramogą – cirką, atrakcionus ar panašiai. Pamokėlės metu reikėtų linksmai paaiškinti, kokių klaidų vaikas padarė. Svarbiausia akcentuoti, kad dantukų priežiūra – linksma ir naudinga pramoga.

Vaikų dantukų apsaugai – nemokami silantai

Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa, finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Programa skirta vaikų nuo 6 iki 14 metų nuolatinių krūminių dantų kramtomųjų paviršių ėduonies prevencijai.
Silantai – tai dantų anatominius plyšius – vageles ir duobeles – hermetizuojančios medžiagos, skirtos šių sričių ėduonies profilaktikai.
Silantavimas – neskausminga, keliolika minučių trunkanti procedūra. Dantuko gręžti nereikia – grąžtas, kurio vaikai paprastai bijo, nenaudojamas. Danties paviršius nuvalomas, apdorojamas poliravimo pasta ir padengiamas silantu, naudojant labai mažą šepetėlį ar specialų švirkštą. Po to silantas sukietinamas, panaudojant specialią šviesą. Dantų dengimą silantais atlieka gydytojai odontologai su padėjėjais arba burnos higienistai.

KAD DANTUKAI BŪTŲ SVEIKI...


1. Skatinkite vaikus valyti dantukus ryte ir vakare po 2 minutes.


2. Duokite vaikams naudoti minkštą šepetėlį (kurį keiskite kas 2-3 mėn.) ir pastą su fluoru.


3. Skatinkite vaikus mažiau valgyti saldumynų, daugiau – vaisių ir daržovių.


4. Po kiekvieno valgio priminkite vaikui gerai išskalauti burną, o ypač pavalgius saldumynų.


5. Du kartus per metus nuveskite vaiką patikrinti dantukus pas dantų gydytoją.

6. Iki maždaug 7 metų (kol vaikas išmoksta rašyti), valyti dantis vaikučiui turėtų padėti tėveliai. Vėliau, nors vaikai ir teigia gerai išsivalę dantis, rekomenduojame patikrinti. 

DANTUKŲ DAINELĖ (SPAUSTI ANT PAVEIKSLIUKO)

 http://i.ytimg.com/vi/ukmg71cpCYc/maxresdefault.jpg

Nuorodos:

http://www.padekimeaugti.lt/Sveikata-167-Kaip_vaikucius_pratinti_valytis_dantukus 

https://www.youtube.com/watch?v=h6D4bvtHND0

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą