2015 m. balandžio 13 d., pirmadienis

Vanduo  - skanu ir sveika :)


Iš http://jievaikai.lt/kaip-susitarti-su-vaiku-kad-gertu-pakankamai-vandens/

Kaip pasiekti, kad vaikai patys savarankiškai ateitų ir paprašytų vandens? Kaip užtikrinti, kad jo išgertų pakankamai? Galiausiai kaip pamatuoti ar išgėrė pakankamai?
Ne su kiekvienu vaiku ir ne taip paprasta susitarti, kad gertų pakankamai vandens. Tą padaryti įmanoma sukėlus su vandens gėrimu susijusią emociją / įdomumą. Apie tai esame rašę „Ką daryti, kad vaikas prisimintų plauti rankas, valytis dantis, sėdėti tiesiai ir t.t.?“. Kokią konkrečiai emociją sukelti vandens gėrimui?
Ogi labai vaikams linksmą ir atsakingą!
Maždaug 3-5 metų piliečiai išgyvena taip vadinamą analinę raidos fazę, t.y. perdėtai domisi savo išmatomis (ir sysium ir kaku). Juos apžiūri, grožisi, kalba, aptaria, pasakoja ir t.t. ir t.t. Taip pat domisi ir su tuo susijusiomis kūno dalimis. Būtent šis vaikų domėjimasis išmatomis gali kuo puikiausiai pasitarnauti ugdant įprotį gerti pakankamai vandens.
Siūlomas metodas tinkamas nuo maždaug 3 metų iki kol reikia :)
Metodo esmė tokia: jei sysius vos švelniai gelsvas tarsi arbata su citrina – vandens gerta pakankamai, jei sysius turi spalvą (geltoną, oranžinę, rusvą) – vandens gerta per mažai.
Kaip jau minėta, domėtis savo sysium vaikams patinka. O jei dar galima jo spalvą reguliuoti!!!
Pravartu pademonstruoti kaip plaunate pvz.: stiklainį nuo uogienės ar kokią skardą, kurioje kepė višta, tinka ir kiemo kombinezono plovimas rankomis mirkant, išpilant vandenį, vėl mirkant, skalaujant. Reikia parodyti kaip kažkas buvo murzinas, jį plaunant vanduo nutekėdavo nešvarus, rudas, purvinas, o kuo daugiau pili vandens, kuo daugiau plauni, tuo vanduo švaresnis. Galiausiai lieka visai skaidrus – vadinasi daiktas švarus. Lygiai taip ir su žmogaus organizmu, spalvotas sysius parodo, jog organizmas užterštas, jį reikia praplauti skysčiais, t.y. gerti vandens.
Smagu, kad rezultatai matomi gana greitai, per dieną garantuotas pokytis, taigi laukti ilgai neteks ir neatsibos.
Nepatikėtumėt kaip atsakingai vaikai imasi projekto „Išplauk save“, kaip iškilmingai ir su susidomėjimu raportuoja apie spalvos pasikeitimus. Ryte spalva būna intensyviausia, todėl padaro reikalą ir skuodžia vandens. Ar gali būti kas geriau? :)
Na ir pabaigai prašom Jums vandens pateikimo receptai pagal straipsnio paveiksliuką + papildomas užkandis :)
Sudedam gardumynus į puslitrinį stiklainiuką ir kiek liko vietos pilam vandens:
– 1/2 stiklinės aviečių + 5 mėtos lapeliai;
– 1 supjaustytas apelsinas + 2 cinamono lazdelės;
– 1/2 stiklinės mėlynių + 5 mėtos lapeliai;
– 1 supjaustytas ir būtinai nuluptas agurkas;
– 1/2 stiklinės arbūzo kubelių + 1 rozmarino šakelė;
– 3 supjaustytos braškės + 1/2 supjaustytos citrinos

Iš http://jievaikai.lt/kaip-susitarti-su-vaiku-kad-gertu-pakankamai-vandens/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą