2014 m. rugpjūčio 11 d., pirmadienis

Ruošiamės į darželį

 
Jūsų vaikas netrukus eis į darželį? Kada geriausia pradėti lankyti darželį ir kaip padėti jam prisitaikyti prie nepažįstamos aplinkos, kaip apsaugoti nuo virusinių infekcijų? Su šiais klausimais susiduria beveik kiekviena mama. Kaip užbėgti problemoms už akių?
Klausimas, ar vesti vaiką į darželį ir kokiame amžiuje geriausia tai padaryti, kyla kiekvienai mamai.
Kiek išgyvenimų ir nerimo susiję su šiuo įvykiu! Žinoma, visos mamos nori, kad vaikas kaip galima anksčiau prisitaikytų prie naujos aplinkos, susidraugautų su bendraamžiais ir noriai keliautų į darželį. Deja, ne visada viskas iš pat karto vyksta sklandžiai. Dažniausiai nepavyksta išvengti ašarų ir sunkumų pirmomis darželio lankymo dienomis. Pamėginkime išsiaiškinti, kada mažylis bus geriausiai paruoštas darželio lankymui ir ką būtina padaryti kad padėtumėte jam prisitaikyti.

Kada eiti į darželį?
Optimalus laikas pradėti lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą – 3-4 metai. Šiuo metu imuninė sistema jau brandesnė, o psichologiškai vaikas geriau pasirengęs bendrauti su kitais vaikais naujame dideliame kolektyve.
Kartais, dėl objektyvių priežasčių, mama negali sau leisti tokios prabangos likti su mažyliu iki jam sueis 3-4 metai, tad lankyti darželį jam tenka jau nuo 2-2,5 metukų. Tokio amžiaus vaikas dar labai priklausomas nuo mamos. Tačiau neretai nutinka ir taip, kad jaunesni vaikai lengviau ištveria laikiną išsiskyrimą ir kuo puikiausiai pritampa darželyje.
Tačiau kai kurių psichologų manymu gali sutrikti tolio amžiaus vaiko natūralaus prisirišimo prie tėvų, namų raida, prarandamas šeimos kaip pačios brangiausios vertybės pojūtis, kas vėliau gali turėti neigiamos įtakos tolimesnei vaiko raidai.
Jei mažyliui labai nesiseka priprasti prie darželio (esama ir tokių vaikų), geriau paieškoti galimybių palikti jį namuose su močiute ar aukle. Tačiau nevertėtų pamiršti, kad „naminiai“ vaikai ilgainiui pajus bendravimo su kitais vaikais trūkumą. Todėl išėję pasivaikščioti jie veržiasi bendrauti, kartais net įkyriai lenda prie kitų vaikų. Taigi darželis – gana svarbus žingsnis, padedantis vystyti vaiko bendravimo kolektyve įgūdžius, formuoti jo asmenybę.

Kaip pripratinti vaiką lankyti darželį
Pratinti prie darželio lankymo geriausia palengva. Pirma keletą kartų nueikite ten kartu su vaiku, kad mažylis susipažintų su aplinka, kurioje leis laiką. Taip pat jau namuose, likus maždaug mėnesiui iki darželio, pratinkite jį pasilikti žaisti vieną kambaryje kiek ilgiau, nei tai darydavote iki šiol.
Pirmąsias keletą dienų palikite vaiką darželyje neilgam, 1-2 valandoms, pabūkite kartu su juo. Kai mažylis pasijus patogiai, galite išeiti palikusi jį vieną, bet neilgam. Palengva ilginkite laiką, kurį vaikas praleidžia darželyje be jūsų.
Visi vaikai skirtingi ir sunku pasakyti, kiek dienų ar savaičių prireiks konkrečiam vaikui tam, kad adaptuotųsi prie naujų sąlygų. Plačiąja prasme adaptacijos procesas apima pripratimą, organizmo prisitaikymą prie naujų sąlygų. Vieni pripranta greitai ir lengvai, kitiems tai užtrunka ilgiau, o pats procesas – skausmingesnis.
Tačiau jūs tikrai galite pasistengti, kad darželio lankymas taptų vaikui ne bausme, o džiaugsmu. Be to, būtinai pabrėžkite mažyliui, jog didžiuojatės, kad jis jau užaugo didelis ir gali eiti į darželį.
Jūsų buvimas šalia pačioje pradžioje būtinas dėl dviejų priežasčių: pirma, tai palengvins adaptaciją jūsų vaikui, antra, pati galėsite susipažinti su vidiniais darželio gyvenimo niuansais, auklėtojos darbo stiliumi.

O jei vaikas dažnai sirgs?
Visų pirma vaikai pradeda sirgti todėl, kad dėl pasikeitusios aplinkos susilpnėja jų imunitetas: naujas režimas, neįprastas maistas, daug triukšmo ir įspūdžių, išsiskyrimo su mama nerimas. Be to, savo šeimoje kiekvienas vaikas yra įpratęs kovoti su dažniausiai namuose pasitaikančiais mikrobais, jau susiformavę jo apsauginės reakcijos. O į darželį kiekvienas ateina su savo mikrobų rinkiniu, taigi pasikeitimas jais neišvengiamas.
Priimdama sprendimą leisti vaiką į darželį prisiminkite, kad tarp visų pirmą kartą peržengiančių darželio slenkstį vaikų maždaug 25 proc. yra vadinamieji „vėlyvojo starto“ vaikai. Jų imuninė sistema vystosi lėčiau nei kitų. Kol jie karaliauja namuose – sveikata puiki, tačiau patekę į darželį, kur visada yra tikimybė susidurti su dideliu kiekiu įvairių virusų ir bakterijų, jie pradeda nuolat sirgti. Todėl jiems reikia specialaus pasirengimo.
Visų pirma reikia pradėti vaiką grūdinti. Vasarą tai lengva: mažylis basomis laksto po žemę, nuolat mėgaujasi oro voniomis, maudosi, kitaip tariant, grūdinasi natūraliomis sąlygomis. Tačiau problema tame, kad grūdinimasis neveikia į ateitį, jis efektyvus tik tuo metu, kai vaikas grūdinamas. Todėl nenutraukite šio proceso.
Rudenį leiskite vaikui basam palakstyti po namus (bet ne nuolat). Nepamirškite dažniau vėdinti patalpų, kur žaidžia mažylis. Grūdinimas leidžia normalizuoti kvėpavimo takų funkcijas vėsiu oru, kas sumažina į organizmą patekusių virusų aktyvumą. Todėl grūdinimas padės jei ir ne apskritai išvengti ligų, tai bent jau sumažinti vaiko jautrumą joms. Beje, dar prisiminkite ir mankštą bei masažo procedūras!
Antra, būtina stiprinti vaiko imuninę sistemą. Nuolat verkiantis, patiriantis išsiskyrimo su tėvais stresą vaikas – lengvas grobis virusams ir mikrobams. Todėl pravers ir vitaminų bei mineralų komplekso kursas bei, žinoma, pasirūpinkite, kad ant stalo netrūktų šviežių vaisių bei daržovių.
Virusinių infekcijų metu geriau nebandykite likimo, palikite vaiką namuose. Jei tokios galimybės neturite, imkitės profilaktikos. Jei vaikas susirgo, vos pasireiškus pirmiesiems ligos požymiams palikite jį namuose ir gydykite ne tik tol, kol išnyks ligos simptomai, bet kol vaikas visiškai sustiprės ir pasveiks.

Mama-a-a, nenoriu!!!
Kai kurie vaikai išsiskyrimą priima daugmaž ramiai, o kai kurie ilgai verkia ir negali nusiraminti. Ką daryti kad išsiskyrimas būtų ne toks dramatiškas?
Jei jokie įkalbinėjimai nepadeda, pabandykite bendrauti žaidimo forma. Tegul mažylis aktyviai dalyvauja ruošiantis į darželį, surenka daiktus, kuriuos nešis, galbūt pats sugalvos, ką dar norėtų pasiimti.
Skirkite jam atlikti kokią užduotį, kol jūsų nebus šalia, pavyzdžiui, tegul nupiešia savo mėgstamą žaisliuką arba savarankiškai sutvarko kokią žaislų lentyną. Susitikusi smulkiai išklausinėkite apie praleistą dieną, pagirkite už nuopelnus, papasakokite pati, kiek daug nuveikėte tik dėl to, kad vaikas jums padėjo būdamas darželyje. Jei problemos rimtesnės, vaikas visą dieną nervinasi be mamos, atsisako valgyti, nemiega – vertėtų pasikonsultuoti su psichologu.

Rengiamės eiti į darželį
Tam, kad vaikas lengviau ir greičiau adaptuotųsi naujose sąlygose, ruoštis pradėkite likus keletui mėnesių iki darželio. Adaptacijos metu geriau atsisakykite papildomų krūvių ir įspūdžių (tolimos kelionės, teatro, cirko, viešnagės).
Vidutinis aklimatizacijos laikas – maždaug mėnuo. Kai kurie vaikai pripranta greičiau, kiti – daug lėčiau. Teks tiesiog ištverti tą laiką.
  • Visų pirma apsilankykite darželyje, kurį ketinate lankyti. Apžiūrėkite aplinką, atkreipkite dėmesį, kaip auklėtojos bendrauja su vaikais. Pakalbėkite su darbuotojais, kitų, darželį jau lankančių vaikų tėvais.
  • Sukurkite vaikui palankią emocinę aplinką: papasakokite, kad darželyje laukia vaikai, su kuriais jis susidraugaus, daug žaislų ir pan.
  • Pamokykite vaiką bendrauti su kitais vaikais. Nusiveskite į svečius, inicijuokite bendrus žaidimus žaidimų aikštelėje.
  • Iš anksto papasakokite vaikui, kas jo laukia, kaip jis žais su vaikais, ką reiškia turėti naujų draugų. Pamokykite dalintis su kitais savo žaislais, siūlyti naujus žaidimus, kaip galima pačiam paprašyti priimamam žaisti, kaip kreiptis į vaikus, padėkite įsiminti jų vardus.
  • Darželyje dažniausiai karaliauja „savitarna“: tenka valgyti, rengtis pačiam. Parinkite vaikui rūbelius, kuriuos jis pats lengvai apsirengtų. Venkite sagų, raištelių.
  • Namuose paruoškite vaikui tipiško darželio maisto: sriubos, antrą patiekalą, varškės apkepą, košę ir pan. Jei jis pats pripras namuose taip maitintis – darželyje problemų su maistu neturėtų kilti.
  • Pamokykite vaiką asmeninės higienos įgūdžių: savarankiškai plautis rankas su muilu, šnypštis nosį į nosinę ir pan.
  • Pakoreguokite jo dienos režimą. Pusryčius, pietus, vakarienę duokite tuo laiku, kaip tai daroma darželyje. Atpratinkite nuo užkandžiavimo tarp valgių.
  • Pasistenkite kad pietų miego laikas namuose sutaptų su darželio pietų miego laiku.
  • Išleisdama vaiką į darželį nerodykite savo nerimo – jūsų būsena lengvai persiduoda ir vaikui. Ir negąsdinkite vaiko darželiu. Tai suformuos bereikalingą baimę.

Kada vis dėlto pradėti?
Pirmą kartą vaiką nuvesti į vaikų darželį geriausia vasarą arba ankstyvą rudenį. Tuo metu – pats daržovių, vaisių, uogų derlius, vaikai gauna daugiausia natūralių vitaminų, jų imunitetas gana stiprus. Be to, oro sąlygos palankios, iki sezoninių peršalimo ligų ir gripo epidemijos dar toli.
Leiskite vaikui pasiimti mėgstamiausią žaislą. Tada jam nebus taip liūdna likus vienam. Jei vaikas visą savaitę vaikšto į darželį, pasistenkite daugiau laiko su juo praleisti savaitgaliais ir vakarais.
Palaikykite vaiką emociškai. Dažniau jį apkabinkite, kad nuolat jaustų jūsų meilę, palaikymą ir lengviau ištvertų išsiskyrimą pereidamas į naują savo gyvenimo etapą – tapdamas darželinuku.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą